Scurta istorie a scaunelor

In afara de mici exceptii de natura culturala, nu exista oameni care sa nu foloseasca de cateva ori pe zi scaunele. Incepand cu micul dejun, in timpul caruia se sta pe scaun, continuand cu mersul la servici sau la scoala si terminand cu cina, oamenii folosesc scaunele. Acestea sunt obiecte de mobilier indispensabile traiului zilnic.

Ce este scaunul de fapt

Piesa de mobilier destinata asezarii unei persoane, formata din sezut, spatar, picioare si elemente de legatura, se numeste scaun. Majoritatea acestora au 4 picioare, dar sunt si scaune cu 3 picioare sau unul singur (scaunele rotative). Unele scaune sunt prevazute si cu manere de sustinere a bratelor sau cu un brat pe care se poate scrie (acestea sunt in general folosite in sali de traininguri sau de conferinte).

Scaunele fara spatar si implicit fara brate de sustinere a mainilor se numesc taburete. La polul opus, scaunele mari si foarte confortabile se numesc fotolii.

In cazul scaunelor auto, acestea sunt formate din sezut, spatar si sistemul de prindere si culisare pe podeaua masinii. Un scaun auto modern este prevazut si cu un sistem de suprainaltare a spatarului numit tetiera. Acesta are rolul de a proteja gatul in cazul unor accidente.

De unde provin scaunele moderne

Scaunele nu au aparut prima data in localurile cochete sub forma de scaune de restaurant ergonomice. Datorita faptului ca scaunele europene isi au originile in Egiptul Antic, se poate spune ca acolo a inceput dezvoltarea scaunului modern. In descoperirile facute pana in prezent, egiptenii construiau tronuri, scaune, dar si tabureti ficsi sau plianti. In aceasta epoca se obseva ca nu se faceau doar lucrari complicate (tronuri si scaune cu spatar care erau extrem de greu de realizat datorita lipsei tehnologiei), dar se urmarea si functionalitatea. Tehnica folosita in epoca moderna pentru constructia scaunelor din lemn este aproape identica cu cea folosita de vechii egipteni. Tronul lui Tutankhamon sta marturie faptului ca vechii egipteni detineau cunostintele necesare realizarii scaunelor.

Grecia Antica are si ea un loc in istoria scaunelor. Grecii au inventat o noua metoda de a construi un scaun si anume, curbarea lemnului cu ajutorul aburului. Inca de la acea vreme realizau scaune ergonomice care urmareau linia corpului.

Plecand de la cunostintele vechilor egipteni si greci, ajungem la concluzia ca si in ziua de azi scaunele sunt gandite astfel incat sa imbine perfect aspectul cu functionalitatea. Datorita numarului foarte mare de clienti, fiecare cu gustul lui, designerii care vor sa realizeze un scaun perfect trebuie sa ia in calcul foarte multe aspecte (de la locul in care acesta va fi folosit pana la faptul ca trebuie sa fie ergonomic pentru a putea oferi cat mai mult confort celor ce il folosesc).

Astazi, scaunele sunt atat o piesa de mobilier indispensabila cat si un obiect de decor care poate schimba in totalitate fata unui bar, restaurant sau local de orice fel. Proprietarii de afaceri proprii pot da viata imaginatiei si personalitate spatiului destinat afacerii ( fie ea cafenea, restaurant sau bar) prin alegerea unui modele de mese si scaune de bar, de restaurant, inovative, care impresioneaza vizitatorii si care sunt indeajuns de comode pentru a imbia la sederi cat mai lungi.

Leave a Reply