Inchirierea unei masini – riscuri si protectie

Intrebarea “sa imi iau sau nu asigurare in plus atunci cand inchiriez o masina?” a fost pusa de foarte multi clienti ai companiilor de rent a car si a fost discutata si dezbatuta pe toate forum-urile de specialitate. Cauti inchirieri auto Timisoara? Cele mai bune informatii pot fi gasite pe NovumTimisoara.ro.

Ca majoritatea subiectelor cu tangenta directa pe acest domeniu al inchirierilor de masini, jurnalistii mainstream care incearca sa raspunda la aceasta intrebare ofera ghiduri incomplete, pentru ca nu cunosc in intregime legislatia si nici domeniul in sine.

Acest articol va incerca sa faca lumina in ceea ce priveste riscurile si solutiile existente pentru a preveni aceste riscuri.

Sa incercam sa raspundem la “sa imi iau sau nu asigurare suplimentara?”:

Daca vei cauta raspunsul la aceasta intrebare cu ajutorul motoarelor de cautare, vei gasi milioane de posibile raspunsuri. Din nefericire, multe dintre aceste raspunsuri sunt vagi, incomplete. Dupa cum stiu majoritatea clientilor care au deja o asigurare, descrierea acesteia sau raspunsul la intrebari nu este atat de simplu pe cat pare.

Cu toate astea, daca planuiesti foarte bine dinainte, aceste intrebari isi pot gasi un raspuns chiar inainte de a ajunge la sediul firmei de rent a car. Cei care isi asuma rolul de a le explica clientilor conditiile asigurarii, trebuie sa inceapa prin a explica formele de acoperire / asigurare care vor intra direct in efect, din momentul in care ai semnat contractul de inchiriere al masinii. In esenta, providerii de servicii rent a car, au urmatoarele tipuri de acoperiri/asigurari:

  1. Damage waiver (acoperirea pentru daune provocate autovehicului) sau asa numita acoperire de coliziune – aceasta forma de asigurare te va acoperi in cazul in care se intampla sa ai un accident si masina sufera daune. Costurile pentru acest tip de asigurare nu sunt foarte mari, putand sa ajunga la sume cuprinse intre 9 si 19 dolari pe zi (in Statele Unite).
  2. Asigurarea normala cu preturi care variaza intre 7 si 14 dolari pe zi.
  3. Asigurarea medicala dupa accident: aceasta forma de asigurare are preturi intre 1 si 5 dolari pe zi.
  4. Asigurarea / acoperirea pentru obiectele personale – aceasta asigurare are costuri intre 1 si 4 dolari pe zi (in mod normal), aceste costuri putand creste in functie de ce fel de obiecte vrei sa asiguri.

Din motive evidente, consumatorii / clientii care nu detin o masina, sunt sfatuiti sa isi cumpere o astfel de asigurare in momentul in care decid sa inchirieze o masina. Din punctul nostru de vedere, ar fi chiar recomandat sa faceti acest lucru, daca nu aveti o asigurare deja (nu aveti propriul automobil).

Exista si alte forme de asigurare disponibile in functie de firma de rent a car, dar cei care nu au o asigurare auto personala trebuie sa fie foarte atenti inainte de a respinge o astfel de acoperire. Pe de alta parte, cei care sunt proprietarii unui vehicul si sunt deja asigurati, ar putea constata ca asigurarea ii poate acoperi si in cazul inchirerii unei masini, fara sa mai fie nevoie sa cumpere una suplimentara.

Leave a Reply