
Din ce materiale se creaza implanturile dentare?
Deoarece se spune ca zambetul este cel mai frumos accesoriu atat al unei femei cat si al unui barbat, este firesc ca toata lumea sa isi doreasca o dantura perfecta.
Exista insa si situatii in care atat femeile cat si barbatii pot avea unul sau mai multi dinti lipsa, asa ca pentru remedierea problemei si pentru a avea o dantura perfecta, pot opta pentru implanturi dentare la Badea Implant Cluj.
Una dintre multele inovatii care joaca un rol-cheie in practicarea stomatologiei moderne este implantul dentar – o componenta chirurgicala care sustine o proteza cum ar fi o coroana, o punte sau o proteza, sau actioneaza ca o ancora pentru ortodontie.
Succesul implanturilor se bazeaza pe un proces cunoscut sub numele de osseointegratie, in care se face o legatura intre osul viu – in acest caz, craniul sau maxilarul – si suprafata unui implant artificial. Dispozitivele de implantare se introduc mai intai inaintea adaugarii unei proteze, pentru a facilita procesul de ososintegrare.
Titan: Metalul medical de alegere
Nu este surprinzator faptul ca materialul utilizat pentru a crea dispozitivul este crucial pentru acest proces. De obicei, acesta este titan. Datorita rezistentei sale, greutatii reduse, rezistentei la coroziune ridicata si a biocompatibilitatii, titanul a aparut ca un “metal de alegere” medical. Proprietatea non-feromagnetica face de asemenea posibil ca pacientii cu implanturi sa fie examinati in conditii de siguranta cu ajutorul unui RMN.
Titanul medical este adesea un aliaj fabricat din aluminiu si vanadiu, cum ar fi gradul 5 sau Ti 6-4 (6% aluminiu, 4% vanadiu). Gradul 5 ofera o rezistenta semnificativ mai mare decat titanul comercial pur, fiind, de asemenea, tratabil termic – uneori se numeste “aliajul de carucior” al industriei de titan.
Productia de implanturi
Procesul de fabricare a unui implant implica hranirea unei tije de titan lung printr-o masina de taiere, filetare si modelare a acesteia – sute de implanturi pot fi fabricate dintr-o singura tija.
O varietate de tratamente pot fi apoi aplicate pe suprafata implanturilor pentru a creste sansa unei osseointegrare reusite – un numar de studii au aratat ca suprafetele abrazive, poroase tind sa functioneze mai bine decat neted. Tratamentele pot include gravarea acida, anodizarea, diferite tipuri de acoperiri si nisip sau granulare.
Implanturile de titan pot fi realizate ca un sistem din doua piese: o componenta radacina este asezata la nivelul osului de baza si o componenta de rezemare care iese din gingie este atasata pentru a sustine proteza. Abordarea din doua bucati creste flexibilitatea plasarii si permite, de asemenea, optiunea atat a fixarilor permanente, cat si a celor detasabile, cum ar fi protezele dentare.
Alternative la titan
Hipersensibilitatea la metale este o problema pentru unele persoane, pe care testele de sange le pot dezvalui inainte de plasarea implantului. O alternativa recenta la titan este zirconiul, un material ceramic tare, cu o calitate estetica superioara.
Exista, de asemenea, un aliaj numit Roxolid, proiectat de liderul de piata al implantului dentar Straumann. Ar putea fi considerat cel mai bun din ambele lumi, deoarece este compus din 85% titan si 15% zirconiu. Potrivit lui Straumann, materialul permite o reducere a invazivitatii, oferind in acelasi timp flexibilitate, datorita disponibilitatii unor implanturi mai mici.