Despre instalarea si punerea in functiune a cazanului pe peleti

Tot mai des gasim in casele romanilor un cazan pe peleti folosit pentru incalzire. A devenit o metoda populara de incalzire si iar popularitatea sa creste mai ales datorita faptului ca reprezinta un mod de incalzire mai putin costisitor.

Iar cum multi dintre noi ne aflam intr-o continua incercare de a reduce cat mai mult cheltuielile de la o luna la alta, instalarea cazanelor pe peleti este mai mult decat justificata.

Modelele de pe centrale-pellet.ro reprezinta adesea o optiune in randul persoanelor care isi cauta un sistem de incalzire.

Un cazan pe peleti poate fi avantajos din foarte multe puncte de vedere. Dar, cel mai important avantaj precum si motivul pentru care majoritatea opteaza pentru incalzirea cu ajutorul peletilor, este costul redus pentru incalzire.

Totusi, vorbim sa nu uitam ca aceste centrale pe peleti, la fel ca si celelalte tipuri de centrale, sunt sisteme complexe si ar trebui instalate doar de catre tehnicieni priceputi, care ofera o garantie pentru lucrarile efectuate. De aceea, am decis sa facem un articol cu informatii despre instalarea si punerea in functiune a cazanului pe peleti.

Reguli pentru instalarea cazanului pentru peleti

Chiar si cei mai iscusiti tehnicieni si instalatori ar trebui sa tina cont de regulile din cartea tehnica pentru instalare. O instalare necorespunzatoare ar putea fi foarte periculoasa, cazanul defectandu-se sau producandu-se incidente grave. Iata de ce este nevoie de un tehnician expert pentru montajul cazanului pe peleti.

Iti prezentam in randurile urmatoare principalele reguli pentru instalarea cazanului peleti:

 • Asa cum spuneam, instalarea trebuie realizata doar de catre un instalator calificat.
 • Instructiunile din manualul tehnic trebuie respectate cu strictete.
 • Conectarea la reteaua electrica trebuie realizata de catre un electrician calificat, tinand cont de asemenea de catre instructiunile din manualul tehnic.
 • Este interzisa orice modificare a corpului sau a componentelor cazanului.
 • Este interzisa atingerea cazanului cu mainile ude.
 • Este interzisa depozitarea obiectelor pe cazan sau langa acesta.
 • Atunci cand functioneaza, nu trebuie sa deconectati cazanul de la reteaua electrica.
 • In timpul functionarii este interzisa deschiderea usilor sau a capacelor de curatare.
 • Este interzisa folosirea altui tip de combustibil decat cel recomandat in cartea tehnica.

Prima punere in functiune a cazanului si detalii despre garantie

Prima punere in functiune a cazanului pe peleti trebuie realizata doar de catre o persoana autorizata in acest sens. Aceasta va trebui sa completeze un formular de punere in functiune pe care il va trimite la sediul importatorului. Doar astfel se obtine garantia de 5 ani de zile.

Lucrarile de service si de intretinere a cazanului sunt obligatorii si se recomanda realizarea lor cel putin o data pe an. Lucrarea de service se obtine realizand o cerere dupa ce s-a terminat sezonul de incalzire. Programarea trebuie facuta din timp, astfel incat lucrarile de tip service sa poata fi efectuate inainte de sezonul rece.

Lucrari ce trebuie efectuate la sfarsitul sezonului de incalzire

Dupa ce iarna, respectiv sezonul de incalzire, se incheie trebuiesc efectuate mai multe lucrari. Daca nu va mai fi folosit cazanul, acesta ar trebui golit de peleti sau folosit pana cand au fost arsi complet. Pe tastatura trebuie sa apara afisat mesajul „NO PELL”.

Cazanul se opreste folosind butonul STOP, si se lasa conectat la reteaua electrica. Deconectarea de la aceasta poate fi facuta atunci cand exista riscul descarcarilor electrice cauzate de zilele ploioase.

Apoi, la inceputul sezonului de incalzire trebuie sa facute cateva verificari:

 • Se verifica buncarul de peleti pentru a nu exista mizerie.
 • Se verifica nivelul de calitate al peletilor.
 • Arzatorul dar si cuptorul trebuie examinate.
 • Se golesc recipientele de cenusa.
 • Se porneste centrala cu doua saptamani inainte de sezonul rece, pentru a putea fi detectate posibilele defectiuni.

Leave a Reply