Cum se hranesc albinele

Apicultura constituie un domeniu tot mai atractiv pentru un numar din ce in ce mai mare de persoane. Cu toate acestea, este totodata si un domeniu foarte dificil, plin de provocari si de semne de intrebare, iar majoritatea incepatorilor in apicultura renunta dupa scurt timp. Necesita foarte multa rabdare dar si cunostinte care pot fi dobandite doar in timp.

Multe semne de intrebare apar si atunci cand vine vorba despre hranirea albinelor. Iar asta deoarece uneori apicultorul trebuie sa se ocupe personal de hranirea albinelor, atunci cand acestea raman fara resursele necesare dezvoltarii si supravieturii. Despre acest subiect ne-am propus sa discutam si noi in acest articol. Mai exact, vom incerca sa facem un scurt ghid despre cum se hranesc albinele.

Toate aceste sfaturi le-am obtinut si cu ajutorul echipei de la Apis Donau, bineinteles, pe blogul carora gasim un articol foarte util despre prepararea acelor turte proteice pentru albine.

Tot ce trebuie sa stii despre cum se hranesc albinele

Atat albinele cat si puietul lor se hranesc cu ajutorul nectarului si a polenului cules de catre albinele lucratoare. Cu toate acestea, albinele se mai pot hrani si cu diferite secretii dulci de origine atat animala cat si vegetala.

Nectarul reprezinta hrana glucidica a albinelor in timp ce polenul este considerat a fi hrana proteica. De cele mai multe ori, consumul de miere in randul albinelor este diferit in functie de perioada, un rol important jucandu-l anotimpul dar si puietul din stup.

Uneori insa apicultorul trebuie sa intervina cu asa numitele hraniri proteice. Mai exact, este vorba despre hranirile care se fac cel mai adesea primavara.

Inca din cele mai vechi timpuri s-au cautat diferite retete proteice cat mai bune astfel incat stupul sa obtina apoi performante cat mai mari. Se crede ca prima administrare a siropurilor proteice in stup a fost facuta in anul 1920 de catre Ambruster si Geiger. De-a lungul timpului au fost facute insa mai multe cercetari cu ajutorul carora hrana proteica a fost considerabil imbunatatita.

Trebuie oferita insa foarte multa importanta efectelor pe care inlocuitorii de polen le pot avea. Practic, toamna hranirile ar trebui sa le ajute sa-si formeze corpul gras, in timp ce hranirile de primavara trebuie sa ofere o mana de ajutor pentru dezvoltarea si cresterea puietului.

Conform studiilor, nivelul proteic al hranei ar trebui sa fie cuprins intre 10 si 15%. O concentratie mai ridicata nu va imbunatati eficienta hranei, ci doar costurile pentru aceasta.

Atunci cand albinele nu au la dispozitie suficient polen si nici substituenti, atunci cresterea puietului va fi posibila doar cu ajutorul proteinelor pe care albinele le au in organism. Atunci cand aceste proteine sunt consumate in totalitate, puietul nu va mai putea creste. Mai mult decat atat, o alta consecinta este si decesul albinelor ale caror proteine au fost consumate.

Ce hrana ar trebui sa oferi albinelor

Pentru a hrani albinele din interiorul stupilor poti apela la turtele proteice. Acestea trebuie amplasate pe spetezele ramelor situate in partea superioara a cuibului. Majoritatea apicultorilor realizeaza o pasta proteica din zahar pudra uscat, substituenti de polen sub forma de faina dar si cu miere de albine.

Este foarte simplu sa descoperi care familii au nevoie de hrana proteica si care nu. Tot ce trebuie sa faci este sa administrezi tuturor familiilor cateva turte proteice, iar daca acestea raman neconsumate, inseamna ca albinele au la dispozitie resursele necesare pentru a se hrani, deci nu mai este nevoie de hrana proteica suplimentara.

Apis Donau ofera o reteta foarte buna de turte proteice. Iata care sunt ingredientele necesare pentru o cantitate de 100 kg de turte proteice: 15 kg de faina de soia, 7,5 kg lapte praf, 7,5 drojdie de bere neactivata, 50 kg de zahar pudra, 2 kg de ulei de rapita, 7 kg de polen crud iar pe post de liant se poate folosi miere de albine.

Acestea sunt cateva dintre cele mai importante informatii pe care ar trebui sa le cunosti despre hranirea albinelor. Desigur ca poti apela oricand la echipa Apis Donau pentru informatii suplimentare sau chiar pentru material biologic de calitate superioara.

Leave a Reply