7 masuri pentru prevenirea efectelor nedorite ale expunerii indelungate la calculator

Majoritatea dintre noi avem un job sau o activitate care presupune petrecerea a cel putin 5-6 ore pe zi in fata calculatorului, in afara de timpul liber pe care uneori il petrecem tot in fata monitoarelor. Traim intr-o era digitala in care totusi, nu ne este interzis sa ne protejam sanatatea si sa manifestam interes fata de influentele nocive ale expunerii excesive la calculator, pentru a atenua efectele acestora.

Organizatia Mondiala a Sanatatii trage un semnal de alarma referitor la riscurile la care ne expunem atunci cand stam prea mult timp in fata calculatorului. In primul rand, luminozitatea ecranului determina oboseala oculara si dureri de cap. In timp, are loc si imbatranirea prematura a pielii. De la oboseala frecventa si pana la cearcane nu este un drum prea lung.

Specialistii atentioneaza ca atunci cand stam prea mult in fata calculatorului, din cauza oboselii oculare, avem tendinta de a clipi si de a strange ochii de doua ori mai mult decat in mod normal. Acest lucru favorizeaza aparitia ridurilor la persoanele la care acestea nu s-au format inca si, respectiv, adancirea celor deja existente in cazul persoanelor care le au deja de ceva vreme.

Totodata, exista o serie de studii care sustin faptul ca ecranele calculatoarelor creeaza un camp electrostatic care atrage praful. Este foarte usor ca acesta sa se depuna pe piele, ceea ce, in timp, duce, evident, la iritarea pielii si la reactii alergice. Aceste reactii sunt cu atat mai violente la persoanele cu piele sensibila.

Alaturi de cele expuse mai sus, se mai adauga faptul ca expunerea pe perioade lungi de timp la radiatiile monitoarelor favorizeaza deteriorarea sanatatii pielii. Aceasta devine terna si isi pierde tonusul si elasticitatea. Se produce, asadar, imbatranirea prematura a pielii, iar uneori nici cosmeticele organice nu pot face fata tuturor efectelor nocive.

Acum ca stim ce se poate intampla daca petrecem prea mult timp la calculator, este cazul sa ne interesam cum putem preveni sau macar atenua aceste efecte incomode, fara a fi nevoie sa renuntam totalmente la utilizarea calculatorului.

  1. Asigura-ti cate o pauza de minimum 10 minute la fiecare ora petrecuta in fata PC-ului.
  2. Achizitioneaza-ti un ecran antireflex pe care sa-l montezi in fata monitorului. Rolul lui este acela de a limita expunerea la radiatii si la lumina albastra artificiala a monitorului, si ea extrem de daunatoare sanatatii oculare. Ar fi o idee buna sa te consulti cu un specialist la vreun service laptop sau calculatoare.
  3. Bea multa apa de-a lungul perioadei in care te afli in fata calculatorului. O hidratare optima ajuta pielea sa-si mentina sanatatea, contracarand, intr-o oarecare masura, efectele nocive ale expunerii indelungate la radiatiile monitorului.
  4. Foloseste o crema cu factor de protectie, care sa tina radiatiile ultraviolete la distanta de tenul tau. Cremele care contin antioxidanti sunt cu atat mai bine-venite.
  5. Asigura o distanta permanenta dintre monitor si ochi de minim 55-60 cm.
  6. Nu-ti fie lene, sterge regulat praful de pe ecran.
  7. Pozitioneaza-ti monitorul la nivelul bratelor, iar dispozitivele portabile trebuie mentinute sub nivelul ochilor, pentru atenuarea stralucirii puternice.

In speranta ca te-am intrigat in privinta riscurilor la care ne expunem zilnic, vezi daca ai remarcat vreunul dintre efectele secundare datorate expunerii indelungate la calculator si nu intarzia deloc cu aplicarea masurilor de prevenire!

Leave a Reply